In a war some has to die – brodér teksten på et lommetørklæde

af tine den 24. august 2012

 

Den danske billedkunstner Hanne Bang er lige nu i gang med et projekt, hvor hun søger kvinder fra hele verden, som vil deltage i hendes projekt ”In a war someone has to die”. Deltagelsen består i at brodere teksten ” In a war someone has to die” dit eget sprog, på et lommetørklæde.

Allerede nu har Hanne Bang modtaget knap 300 lommetørklæder, fra 45 lande bl.a. Afganistan, Iran, Irak, Usa, England og Sverige. Broderibloggen har talt med Hanne Bang om projektet.

Hvordan opstod ideen til projektet?

For nogle år siden så jeg en tv udsendelse med en afrikansk lejesoldat, der helt nøgternt konkluderer; ”In a war someone has to die”, da han bliver spurgt, om han ikke er bange for at dø. Den sætning kunne jeg ikke slippe. Den satte gang i tanker om deltagerne i en krig, men også på dem, der må sende deres elskede bror, søster, mand, far….. i krig, og på dem der sidder tilbage og venter og må slå tiden ihjel. Jeg fik lyst til at lave noget, hvor kvinder fra hele verden blev samlet, blev én stemme, på tværs af nationaliteter, religion og kultur. Lommetørklæder er universelle og kan bære på mange historier. Det er dét ,vi knuger i ventetiden, dét vi trøster os ved og dét vi tørrer tårer væk med. Sætningen lå lige for. Den kan virke både barsk og provokerende; hvilket den jo også er, men ikke desto mindre, er det den ubønhørlige kendsgerning ved krig.

 Hvorfor har du netop valgt broderiet som medie – og hvad tilfører det værket?

Broderiets langsommelighed giver en alvor og tyngde til ordene, til forskel fra, at man hurtigt havde skrevet dem. Jeg synes det er interessant at arbejde med kontraster. Her står den barske sætning i kontrast til det traditionelle feminine udtryk, som broderi og lommetørklæder er. Umiddelbart skal værket virke feminint, men får så en anden dimension, når man læser sætningen igen og igen.

Hvor og hvordan har du gjort opmærksom på projektet?

I starten måtte jeg arbejde hårdt for hvert enkelt lommetørklæde. Jeg besøgte forskellige integrations-huse i København ,og jeg opsøgte kvinder i flygtningelejrene:  Sandholmlejren, Aunstruplejren og Auderødlejren. Her mødte jeg mange forskellige kvinder fra mange forskellige lande, samlet på èt sted, der meget gerne ville være med i projektet.

 Jeg har også lavet en facebookside. I starten gik også det lidt langsomt. Det var mest mine venner der ”likede” siden, men pludselig kom der hul igennem, og i løbet af 1 døgn var der 20 i England ,der havde liket siden.

 Mr X- stitch, en fyr fra London der arbejder med moderne broderi, satte mit projekt på sin blog og så kom der for alvor hul på det. Det bimlede ind med likes fra hele verden. Særligt England og Sverige har været meget aktive. Der har været skrevet om projektet i ”Tâcklebo” (Svensk broderi tidsskrift),det har været i Svensk TV2 og mange har omtalt det på deres blog.

I løbet af året, har der nok ligget omkring 200 kuverter med lommetørklæder i min postkasse. Lommetørklæder syet af kvinder, fra hele verden, kvinder jeg ikke kender, men som har syntes om ideen og syntes det er så væsentligt, at de har brugt tid på at sy et lommetørklæde og sende det til mig. Der har været meget rørende.

Hvad skal der ske med de mange lommetørklæder?

I første omgang var min idé, at de mange lommetørklæder skulle syes sammen til èt stort vægtæppe. Som et stort netværk. En kommentar til krig, på tværs af nationaliteter. Jeg er nu tættere på en løsning, hvor de ikke bliver syet sammen, men for eksempel sættes op med knappenåle eller sættes i rammer. Det gør projektet meget mere fleksibelt og giver flere udstillingsmuligheder. Det betyder også, at det kan suppleres med lommetørklæder, til der ikke er flere krige i verden.

Det er endnu ikke planlagt, hvor det bliver udstillet, men forhåbentligt kommer det verden rundt. Det er jo et internationalt projekt. Jeg tænker, at det både kan udstilles på kunstmuseer, gallerier, biblioteker, rådhuse, krigsmuseer…….ja der er masser af steder det kunne være relevant. Det kunne være helt fantastisk, hvis det også kunne komme til krigsramte lande.

 Hvad skal vi gøre, hvis vi gerne vil sende et  broderet bidrag til projektet?

 Sy/brodere på et lommetørklæde teksten;  ” In a war someone has to die” . Teksten skal være på den enkeltes sprog/modersmål. 

Der er frit valg mht. sting – farver – størrelse – valg af lommetørklæde. Du er også velkommen til at lave andet på lommetørklædet, hvis du får lyst til det.

Deadline: Ingen

 Hanne Bang sender dig et lommetørklæde, hvis det ønskes. Send en mail: Hannebang444@gmail.com.

 Du kan sende det færdige lommetørklæde sammen med dit navn til:

Hanne Bang, Saettedammen 18, 3400 Hillerød, Danmark

OBS:  Husk at sende dit fornavn, efternavn og land, da alle navne og nationaliteter udstilles samen med værket.

 Du kan læse mere om projektet på : 

  - og mere om på Hanne Bang på : www.hannebang.com

 

 

 

 

 

 

 

Tidligere Indlæg:

Næste Indlæg: